Fântâna Stravinsky, Paris

Fântâna Stravinsky (fr: La Fontaine Stravinsky) este o fântână publică ce conţine şaisprezece sculpturi cinetice care pulverizează apă, reprezentând lucrările compozitorului Igor Stravinsky. A fost creată în 1983 de către sculptorii Jean Tinguely şi Niki de Saint Phalle, şi este situată în Place Stravinsky, lângă Centrul Pompidou (Paris).

Această prezentare necesită JavaScript.

Fântâna Stravinsky a făcut parte dintr-un program amplu, lansat de Primăria oraşului Paris, în 1978, de a construi şapte fântâni în pieţe diferite din Paris. Alături de Fântâna Stravinsky, acest program a inclus fântâni la Hotel de Ville şi în grădinile Palais Royal. Acest program a fost, de asemenea, parte a unui proiect major al Primăriei oraşului Paris de redefinire a zonei din jurul pieţei oraşului vechi, Les Halles, care a fost dărâmată în 1971, şi de a re-anima zona, cu străzi pietonale, pieţe şi opere de artă.

În octombrie, 1981, primarul Parisului, Jacques Chirac, a anunţat că o fântână nouă va fi construită în apropierea Centrului Pompidou, şi a anunţat că Jean Tinguely şi Niki de Saint Phalle au fost acceptaţi pentru a proiecta fântâna. „O astfel de lucrare trebuie să aibă neapărat linii moderne, în acord cu cele de la Centrul Pompidou”. Chirac remarcase succesul fântânii pe care Tinguely o făcuse de curând la Basel, Elveţia.

Proiectul fusese iniţial acordat lui Jean Tinguely şi, prin urmare, lucrarea ar fi fost compusă în întregime din sculpturile sale cinetice vopsite în negru. Dar in 1982 el a cerut ca lucrările viu-colorate ale lui Niki de Saint Phalle (care era soţia lui Tinguely) să fie incluse in proiect.

Au apărut câteva aspecte tehnice, care se impuneau sa fie rezolvate. Tingueley nu şi-a dat acordul ca apa sa fie tratată, permiţând muşchilor de apă să crească. Tinguely a dorit să folosească motoare cu consum minm de energie electrică pentru fântâni, pentru a evita orice pericol de electrocutare.

Fântâna a fost inaugurată în data de 16 martie 1983.

Acest articol a fost publicat în Locuri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s